Ispravno podešavanje bicikla za vožnju - Zanimljivosti - Članci
Prijava
Remember me

Lost Password?
Register now!
Tko je Online
9 user(s) are online (1 user(s) are browsing Članci)

Members: 0
Guests: 9

more...
Dobro došli
EmmanuelK
EmmanuelK
2014/1/13
DannieFai
DannieFai
2014/1/13
LeviFreit
LeviFreit
2014/1/13
RileyE39
RileyE39
2014/1/13
Junko8174
Junko8174
2014/1/13
MelisaSal
MelisaSal
2014/1/13
VanStolle
VanStolle
2014/1/13
ClintonMe
ClintonMe
2014/1/13
BernieA81
BernieA81
2014/1/13
BernieTQA
BernieTQA
2014/1/13

Ispravno podešavanje bicikla za vožnju

Posted by BikeAround-HR on 17.08.2012. (378 reads)
Zanimljivosti

Nema gore stvari od neprikladnog bicikla. Ne imati bicikl je vjerojatno gore, ali ne puno. Ako ste prisiljeni birati između bicikla koji je prevelik i bicikla koji je premali, bolje ćete proći ako izaberete onaj koji vam je malo premali budući da nedostatak uvijek možete kompenzirati dužom cijevi sjedala i lulicom.Međutim, ništa od toga nećete morati raditi ako pronađete bicikl koji vam odgovara - stoga se uputite u dobru trgovinu biciklima u potrazi za pristojnim savjetom, koji bi trebao glasiti otprilike ovako: pod pretpostavkom da je gornja cijev (top tube) paralelna s tlom, između iste i međunožja trebalo bi biti od 8-11 centimetara razmaka kada stojite iznad bicikla.
Evo i nekoliko brzopoteznih savjeta kako podesiti bicikl vašim potrebama, da bi se na njemu osjećali udobnije i sigurnije. Pa počnimo:
 Ako si ne možete priuštiti novi bicikl s duljom ili kraćom gornjom cijevi (top tube), probajte s novom lulicom.
 Ako se i dalje osjećate previše ispruženim, a koristite ravni upravljač (flat bars), pokušajte s povišenim upravljačem (riser bars), koji svojom formom uzrokuje povišeniji položaj tijela. Istu formulu možete primijeniti ako vam se ravni upravljač čini preuskim - povišeni upravljači su uglavnom širi, ali pazite da njegova širina ne bude mnogo veće od širine ramena.
 Ako uvidite da sjedalo morate dignuti, spustiti, pomaknuti naprijed ili nazad, nemojte se ustručavati pomaknuti za 2 ili 3 centimetra - ionako se s brdskog bicikla stalno silazi i ponovo penje, tako da je strah od prevelike promjene položaja sjedala neopravdan, osim ako ste neki krvožedni, nemilosrdni trkači tip.
 Ako mijenjate gripove, odvojite ga od upravljača šrafcigerom (odvijačem) i uštrcajte ispod malo maziva u spreju (npr. WD40). Tada bi grip trebao relativno lagano skliznuti s upravljača. Nove gripove navucite na upravljač tako da ga malo posprejate lakom za kosu, što će za posljedicu imati siguran i čvrst položaj na upravljaču. Ako vam lak za kosu nije pri ruci i onaj WD40 od malo prije će vrlo dobro poslužiti.
 Ako ste nabavili nove pedale - npr. prelazite s "običnih" ravnih (flats) na SPD - ne zaboravite podesiti sjedalo na odgovarujući način. Sjedalo ćete najvjerojatnije morati malo spustiti pri prelasku s "običnih" na SPD pedale.
 Ako ste novi u biciklizmu, nemojte pasti u napast i kupiti super-mekano, debelo podstavljeno sjedalo. Ona su uglavnom manje čvrsta i brže se pohabaju, dok će se vaša leđa i stražnjica brže naviknuti na tvrđu podlogu.
 Ako ste žensko, postoje tri isključivo ženska sjedala dizajnirana za žensku širu zdjelicu. Proizvode ih Selle San Marco, Terry i Madison.
 Još smo uvijek na sjedalima. Uvijek se isplati uzeti poznatiju marku kao Giro, Selle Italia ili WTB, ali treba provjeriti ako je prasvlaka s donje strane samo zaklamana (pričvršćena spajalicama). Takva sjedala izbjegavajte jer će se nakon nekoliko močenja (znoj, voda, blato...) spajalice olabaviti i presvlaka će početi otpadati.

Printer Friendly Page Send this Story to a Friend Create a PDF from the article
The comments are owned by the author. We aren't responsible for their content.
Author Thread